Maak een zonnewijzer
Het is het eerste idee dat opkomt bij veel mensen. Maak een zonnewijzer door een stok recht op in de grond te planten. Leg elk uur een steen bij de schaduw en je zonnewijzer is klaar. Leuk om te doen met een groep kinderen en bijvoorbeeld legt Natuurmonumenten hier uit hoe dit in zijn werk gaat. Je betrekt de kinderen bij de natuur en de beweging van de zon. Toch is er meer aan de hand. Wanneer je een aantal dagen later de zonnewijzer gaat bekijken zal je zien dat het niet meer gelijk loopt met de klok. Wat is er gebeurd?
Spinzonnewijzer
De spinzonnewijzer volgt precies het bovenstaande idee. Het bestaat uit een recht opstaande staafje en er omheen staan de uren. Omdat de plek van de markering van de uren door het jaar heen verandert zijn het geen uur-punten maar uur-lijnen.
Veel te zien
Op de spinzonnewijzer is veel te zien. Het hele jaar door wordt de juiste tijd aangegeven door de schaduw van het staafje. Ook is te zien hoe lang elke dag duurt en hoe laat de zon opkomt en onder gaat. Zelfs de windrichting van de zonsopkomst en ondergang is af te lezen.
Compleet cadeau
De spinzonewijzer is uit voorraad leverbaar in messing gravure van 10cm diameter. Het wordt geleverd in passende cadeauverpakking en uitgebreide handleiding. Andere diameters hebben een korte levertijd. De prijs van de spinzonnewijzer vindt u hier. De spin zonnewijzer is ook verkrijgbaar op ansichtkaart.
Toch een zonnewijzer zelf maken
Het is natuurlijk wel mooi om je eigen zonnewijzer te maken. Houd er rekening mee dat een zonnewijzer met een recht opstaande schaduwwerper na enige tijd niet meer gelijk loopt met uw horloge. Op deze site vindt u tal van bouwpakketjes van zonnewijzers waarmee u uw eigen zonnewijzer kunt maken die goed werkt. U vindt ze hier.