Schittering van zonnepanelen
Wanneer de zon op zonnepanelen schijnt kan er een schittering ontstaan. MSc Hendrik Hollander kan een reflectieonderzoek voor u uitvoeren en inzichtelijk maken waar en wanneer deze schittering voorkomt. De schittering van zonnepanelen kan als overlast ervaren worden wanneer de reflectie van het zonlicht in het zonnepaneel een verblindend licht geeft.
Onderzoek van glans en schittering, reflectieonderzoek
De schittering door zonlicht op zonnepanelen treedt op bepaalde dagen van het jaar op en gedurende specifieke periodes op deze dagen. Met een universitaire achtergrond in wiskunde en elektrotechniek en met zijn jarenlange ervaring als zonnewijzerspecialist is Hendrik Hollander MSc vaardig in het berekenen waar en wanneer de reflectie van de zon in de zonnepanelen optreedt. Hij voert het reflectieonderzoek uit voor u. Dit is ook mogelijk nog vóór de zonnepanelen geplaatst zijn.
De aanpak
Eerst brengt MSc Hendrik Hollander zeer nauwkeurig in kaart hoe de zonnepanelen in veld gepositioneerd zijn of waar de zonnepanelen mogelijk geplaatst gaan worden. Vervolgens bepaalt hij de parameters die de reflectie van het gebruikte type zonnepaneel goed beschrijven. Hiervoor zijn verschillenden modellen van reflectie en verstrooiing beschikbaar. In overleg kiezen we de observatiepunten. Voor deze plekken wordt de schittering onderzocht. Hierna voert Hendrik Hollander MSc alle reflectieberekeningen uit.
Praktijkvoorbeeld particulieren
Hieronder ziet u een voorbeeld waarbij onderzocht is of nieuwe zonnepanelen overlast gaan geven bij omwonenden. Hendrik Hollander MSc heeft alle relevante gebouwen en observatiepunten in het model aangebracht. In dit geval bleek er bijna geen schittering aanwezig waardoor de zonnepanelen daarna geplaatst konden worden.
Praktijkvoorbeeld bedrijven
Een toekomstig veld van zonnepanelen is gepland op het water en bestaat uit gekantelde elementen met zonnepanelen. Uit het onderzoek komt naar voren of het perceel aan de zuidzijde van het veld mogelijk last krijgt van reflecties van de zon.
Schittering vanuit verschillende observatiepunten
Het is van belang waar u staat wanneer u naar de zonnepanelen kijkt. We noemen dit observatiepunten. Vanuit verschillende observatiepunten ziet u verschillende zonnepanelen schitteren. In de figuur hieronder ziet u een nieuwbouwpand tussen twee bestaande panden. Op het dak van de nieuwbouw zijn zonnepanelen gepland onder verschillende hellingshoeken. Vanuit acht observatiepunten worden de panelen bekeken.
De gele vlakken op de zonnepanelen geven aan waar de reflectie van de zon direct zichtbaar is. U kunt zien dat dit verschillend is voor de acht observatiepunten.
Schitteringsdiagram
Uit de analyse over de reflectie van de zon volgt op de minuut nauwkeurig wanneer de schittering plaats kan vinden. Bijvoorbeeld met een schitteringsdiagram zoals in het filmpje hieronder.
Uw reflectieonderzoek op maat
Gaat u zonnepanelen aanbrengen en twijfelt u of de buren er lichthinder van zullen ondervinden? Gaan uw buren zonnepanelen plaatsen en twijfelt u of u overlast hiervan zult ondervinden? Maar ook wanneer er een compleet zonnepark wordt geplaatst of wanneer u een zonnepark plaatst. Twijfel niet om contact op te nemen. Hendrik Hollander MSc kan een reflectieonderzoek voor u uitvoeren naar de mogelijke lichthinder door reflectie van de zon in de zonnepanelen.
Gevels van gebouwen
Naast zonnepanelen kunnen de gevels van kantoren en gebouwen ook een hinderlijk reflectie geven
Juridisch traject
Er is in Nederland geen wettelijk meetbaar criterium voor schittering van zonnepanelen. Toch staat u niet met lege handen. In het Nederlands Burgerlijk Wetboek is aangegeven dat een eigenaar van een erf geen onrechtmatige hinder mag toebrengen aan eigenaren van andere erven.
In buurland Duitsland is per Amtsblatt de richtlijn verspreid dat er sprake is van hinder als er meer dan 30 minuten schittering is per dag of meer dan 30 uur per jaar.
In Nederland is een concept van de Landelijke Milieunormen gepubliceerd over windmolenparken. Hierbij wordt uitgegaan van hinder door slagschaduw van wieken als er meer 20 minuten slagschaduw is per dag óf meer dan 6 uur per jaar. Dit criterium zou ook voor reflectie van de zon gehanteerd kunnen worden.
Met het schitterrapport kunt u zeker toetsen aan deze criteria.
Verminderen van de overlast
In het reflectierapport kan MSc Hendrik Hollander het effect van een kanteling, een verdraaiing of een verplaatsing van de panelen aangeven. Hiermee heeft u een goede inschatting van de vermindering van de overlast onder verschillende opstellingen van de zonnepanelen. Wanneer zonnepanelen anders geplaatst worden leveren zij meer of minder energie. Ook dit jan worden aangegeven in het reflectierapport.
Nieuwsgierig naar wat een reflectierapport voor u kan betekenen?
Neem contact op met Hendrik Hollander MSc om de mogelijkheden te bespreken.
Reacties van klanten
Ban Kika van 365zon :
'Enkele omwonenden waren bang voor schittering van de zonnepanelen.
Met het rapport in de hand bleek dit niet zo te zijn en konden we de zonnepanelen gaan plaatsen'
Sven Pieters van Citystone Group BV :
'Op de voorgestelde plaats gaven de zonnepanelen flinke overlast voor de buren. Met een kleine aanpassing van de positie konden we dit sterk verminderen'