Zonnewijzer bij het terras van museum Sonnenborgh
Het terras en de binnentuin van museum Sonnenborgh in Utrecht zijn in de afgelopen jaren opnieuw vormgegeven. In het ontwerp zijn tal van cortenstaal elementen te vinden. Ook heeft het museum in samenwerking met Hendrik Hollander een zonnewijzer geplaatst bij het terras. De zonnewijzer is op de buitenmuur van één van sterrenkoepels gemonteerd.
Oriëntatie van de muur
Om de zonnewijzer te kunnen ontwerpen meet Hendrik Hollander eerst precies de oriëntatie van de muur op. Hij doet dit met landbouwmeetkundig apparatuur. Eerst meet hij de stand van de zon met behulp van een theodoliet met zonnefilters. Daarna meet hij de stand van de muur met speciale gradenbogen en linialen.
In overleg met het Museum maakt Hendrik Hollander het ontwerp. Gaande weg is besloten de zonnewijzer de zomertijd te laten aangeven en ook het moment dat de zon zuid staat. Dit laatste sluit goed aan bij de tentoonstelling in de meridiaanzaal van het museum.
Het plaatsen van de zonnewijzer Sonnenborgh
Als alles is voorbereid komt de dag van plaatsing. Vanwege de bol-lopende muur en het al aanwezige houten raamwerk was dit precies werk. Alles verliep zoals gepland met de mallen en de montageplaten die achter de zonnewijzer gemonteerd zijn.
Na het plaatsen komt het moment van ‘het eerste licht’ met een mooi resultaat. De schaduw geeft de tijd aan en het ontwerp past mooi bij de omgeving.
In de meridiaanzaal van het museum vindt u nog een zonnewijzer van Hendrik Hollander. U kunt de zonnewijzers bewonderen in museum Sonnenborgh in Utrecht. Hendrik Hollander heeft meer zonnewijzers van cortenstaal gemaakt.